Var kan man sova när man är på festival?

Sova och festival – två begrepp som inte alltid går hand i hand. För många innebär festivalerna att man festar flera dagar i sträck. De som inte orkar hålla samma tempot kan dock behöva någonstans att vila sitt huvud mellan de aktiviteter som en festival består av. I regel vill man kunna ha sin inkvartering inte alltför långt från själva festivalområdet. Festivalarrangörerna brukar själva ordna med temporära campingplatser avsedda för festivaldeltagarna men det är även där festerna pågår dygnet runt. Därmed kan det vara svårt att få den vila man behöver. Hur ska man då lösa detta om man verkligen behöver lite lugn och ro?

En lösning är att hyra ett hotellrum. Det kostar förstås en hel del och många är ute efter budgetalternativ för att hålla kostnaderna nere. Hostels eller vandrarhem är ett populärt alternativ till hotell. Skillnaden mot ett hotell är att man i regel är flera som delar på ett rum, vilket gör att det blir mycket billigare än ett vanligt hotellrum. Ibland har man möjlighet att hyra privates, alltså privata rum för en till två personer, för en lite dyrare peng men ändå långt mycket billigare än vad ett hotellrum kostar. På ett hostel eller vandrarhem brukar man även kunna få frukost på morgonen, vilket såklart är en bonus.

Kamouflerad husbil

Ett annat alternativ är att inreda en lätt lastbil speciellt avsedd för festivaler – en kamouflerad husbil. Ordnar man med solceller på taket är man inte beroende av elektricitet utifrån och då kan man parkera på en helt vanlig parkering till skillnad från en vanlig husbil. Husbilar har speciella krav på ställplatser som inte lätta lastbilar har. En gammal lastbil kan man få för en billig penning och sedan är det bara att börja inreda efter egen fantasi. När man ändå håller på kan man alltid isolera lastbilen. På så sätt kan man använda den under vintertid om man vill åka på evenemang i fjällvärlden.

Hyr hus eller lägenhet

Hyr hus eller lägenhetDet kan även vara en idé att titta efter lägenheter, stugor och villor via tjänster som Airbnb och liknande. När det är festivaler brukar det även dyka upp många hyresannonser på Blocket och liknande annonsplatser eftersom hyresvärdarna vill tjäna en hacka under festivaldagarna. Är ni flera som delar på boendet kan ni dessutom komma ganska billigt undan. Om inte annat kan man alltid hyra en stuga eller tältplats på någon camping i närområdet. Men som sagt, orkar man med festande dygnet runt är det allra smidigaste att tälta på någon av de temporära campingplatser som brukar anordnas i anslutning till själva festivalen.

Bilen – spartanskt och okomplicerat

Har man en herrgårdsvagn är ett riktigt billigt alternativ att bädda i bilen. Spartanskt förvisso men enkelt och okomplicerat. Hur man väljer att ordna med boendet brukar vara en bekvämlighetsfråga. Ju yngre festivaldeltagare, desto lägre krav lyder den oskrivna regeln. Sova kan man göra när man blir gammal, inte sant? Det finns till och med de som sitter i bilen och får en stund välförtjänt sömn. Alternativen för sovplatser under en festival är alltså många: du kan sova i tält, hotell, hostel eller vandrarhem, hyrd lägenhet eller stuga, bilen eller i en inredd lastbil. Vad passar dig och ditt sällskap bäst?