Mindre festivaler

Många har hört talas om Roskildefestivalen och Bråvallafestivalen. I år kommer också den stora amerikanska festivalen Lollapalooza till Stockholm. Men är det viktigt att en festival är stor? Kan det inte vara kul även på en lite mindre festival? Kanske till och med lite roligare? Varje ort med självaktning har nuförtiden en egen stadsfestival. Många satsar på ett stort och brett utbud och hoppas på en fest som lockar de flesta. Samtidigt finns det gott om mindre stadsfestivaler som anordnas av kulturföreningar eller har någon särskild nisch. Sådana festivaler kan kännas mer lockande för den som ogillar trängsel eller kanske är särskilt intresserad av teater eller en specifik form av musik. Till exempel finns folkmusikfestivaler och jazzfestivaler på många håll i Sverige.

Även för den som uppskattar natur och tycker att det är roligt att bo i tält finns en del att välja på. Små festivaler anordnas ofta av ideella föreningar med ett brinnande engagemang för det de gör. Flera av dessa söker dessutom frivilliga som vill hjälpa till, så om du vill vara med och påverka en specifik festival har du ett ypperligt läge! Här kommer några tips på mindre festivaler för den som tycker att det kan vara viktigare med hög trivselfaktor än att få se de allra största banden.

Är du själv ute efter att annordna en festival så kan vi tipsa om det smidiga och enkla eventverktyget som finns på magnetevents.se. Där finns massor av tips och hjälp med eventplanering av experter.

Mossagårdsfestivalen

I Veberöd i Skåne finns Mossagårdsfestivalen som pågår under tre dagar i mitten av juni. På festivalen spelar både kända och okända band. Det finns dessutom en hel del att göra även för den som inte är så intresserad av musik. På programmet står en mängd aktiviteter för både barn och vuxna som till exempel naturvandringar, barnteater, ponnyridning och föreläsningar. Festivalen startades 2008 av personer som arbetade med Mossagården och lägger stort fokus på natur och miljö.

Urkultfestivalen

Urkultfestivalen utanför Sollefteå hålls i början av augusti och vill bidra till gränsöverskridande kulturmöten. I samband med festivalen anordnas ett ungdomsläger och de deltagande ungdomarna hjälper till att driva festivalen. Festivalen satsar främst på musik. Här finns också en poesiscen och gott om aktiviteter för barn.

At the Fringe

I Tranås hålls för sjätte året i rad festivalen at the Fringe. At the Fringe är en internationell ordfestival. Huvuddelen av programmet består därför av poesi och litteratur och innehåller även musik, film, teater och dans. Festivalen hålls i skiftet juni/ juli i centrala Tranås och är till största delen gratis, även om vissa arrangemang kräver förbokning.

Miljö-, musik- och konstfestivalen skogsfesten

Från 30 maj till 1 juni hålls miljö-, musik- och konstfestivalen Skogsfesten vid Lästviks Säteri i Dalsland. Festivalen är ett projekt för att undersöka hur en festival kan genomföras med minsta möjliga miljöpåverkan. Programmet för 2019 är ännu inte klart, men kommer förutom musik och konst att innehålla workshops och andra aktiviteter.

Musikens makt

Musikens makt kommer att hållas i Luleå första veckan i augusti. Festivalen har gratis inträde och programmet brukar innehålla kända och okända band samt en mängd olika aktiviteter. Någon camping finns inte i anslutning till festivalområdet. Flera hotell erbjuder dock rabatt till festivalbesökare.

Subkultfestivalen

I Trollhättan, Västergötland, hålls Subkultfestivalen i mitten av juni. Festivalen riktar in sig på lite mer alternativa musikstilar som t ex punk, synt, goth och industri. På programmet finns också konst, teater, workshops, musikaler och annat. Festivalen lyfter frågor om utanförskap och diskriminering och drivs helt ideellt.